sep 28

Separasjonsangst? Jeg?

Jeg har virkelig problemer med å la andre passebikkjetrolla mine. Jeg tror trygt man kan snakke om separasjonsangst fra min side. Nå har jeg allerede begynt å grue meg til å la mamma passe bikkjene mine over natta neste helg. Det går ikke et minutt uten at jeg tenker på dem når jeg er borte. Lurer på hvordan de har det, hva de gjør, bekymrer meg… Og jeg er ekstremt bekymra, enda jeg vet så godt at de aller mest sansynlig har det helt fint.

Så hvorfor er jeg så innmari bekymra for dem?

Det er jo ikke det at jeg ikke stoler på de som passer dem. Det er kun noen få (heldige??) mennesker som  i det hele tatt er aktuelle å spørre dersom jeg trenger hundepass.Og disse stoler jeg i utgangspunktet 100% på.

Jeg tror jeg har en veldig sterk illusjon av at ingen kan ta vare på bikkjetrolla mine slik jeg kan. Andre er ikke oppmerksomme på alle uvaner og sprellopper de kan finne på, slik som jeg er. De tenker ikke over at Tinka kan finne på å hoppe etter bilhjul, at frisbee kan åpne dører, eller at Carlisha kanskje kunne finne på å stikke av i mørket og gå seg bort.

Og skulle det skje at Tinka får et anfall, er det ingen andre enn meg som kan trøste, slik hun trenger å bli trøstet. Ingen andre kjenner tegnene, kan rutinene eller vet hva som er et vanlig anfall for henne, og dermed ikke når det er grunn til å bekymre seg.

Jeg tror mine bekymringer startet med at Tinka faktisk stresset og fikk anfall når jeg reiste fra henne. Dermed gjorde jeg aldri det. Hun var med meg overalt. Det er blitt litt bedre med årene, men denne følelsen av at jeg må være hos henne hele tiden henger igjen. Mere hos meg enn hos henne, tror jeg nok. Dessverre har jeg overført disse følelsene til å gjelde Beardistrolla også.

En gang jeg var lå over på jobb hadde jeg fått det for meg at det var noe galt med Frisbee. Jeg ringte mamma flere ganger, og fikk til og med Unni til å bekrefte at alt var i orden. Likevel klarte jeg ikke å roe meg før mamma hadde tatt et bilde av Frisbee som hun sendte meg. Og han hadde det jo helt fint han… selfølgelig!

Jeg er jo fullt klar over at jeg er skikkelig teit når det gjelder dette. Mens jeg bekymrer meg, ligger bikkjetrolla og sover, eller kanskje de er opptatt med å leke eller tigge etter mat. De enser meg ikke en tanke. ikke før det nærmer seg tiden da jeg skal være hjemme. Da begynner hvertfall Tinka å vente på meg, og bli utålmodig.

Fant igjen denne på en gammel data. Det er fra en manual som ble sendt ut til de som skulle passe på Tinka mens jeg var i Spania for ett par år siden. Den skulle pugges, og jeg skulle sjekke at de kunne innholdet! Unni hadde hovedansvaret, og jeg vet jo at ingen andre enn Unni og familien kunne klart den ærefulle oppgaven bedre. Tinka var selvsagt i like god behold da jeg kom hjem som da jeg dro :p

Manual Tinka

Innhold

Medisinering

Fenemal

Kaliumbromid

Tilfelle Anfall

Under anfallet

Etter anfallet

Generelt

Tilfelle diare.

Fôring

Viktige telefonnummer

Andre viktige ting å huske.

Medisinering

Fenemal

En halv tablett morgen og en halv tablett kveld.  Unni vil I hovedsak ha tablettene, men det vil ligge reserve oppe på Ring .

Det er svært viktig at hun får fenemalen hver dag, morgen og kveld, med ca 12 timers mellomrom.

Tablett etterfølges alltid av godbit.

Kaliumbromid

1,5 ml trekkes opp i sprøyte og sprutes over maten som gies kveld.

(Pass på at ingen andre hunder spiser hennes mat, jeg vet ikke helt hvor bra det ville være for dem)

Tilfelle Anfall

Under anfallet

Ett anfall i seg selv er ikke farlig. Det beste man kan gjøre er å forholde seg rolig og bare holde rundt henne og kose og snakke oppmuntrende til henne til det går over. Samt å passe på at hun ikke prøver å gå noe sted, for hun har jo ikke styring på bena sine, og kan dette og slå seg.

Dersom du synes at ett anfall har vært lenge (dvs over 5-7 minutter), så ringer du Ketil, enten på mobil eller på Sentrum dyreklinikk (Lillehammer). Se tlf.liste. Er ikke han å få tak I, kan veterinær I Moelv fungere det også. Ketil er informert om at jeg er I spania, og at dere vil komme til å ringe han både på mobil og klinikken dersom dere skulle føle at det er nødvendig.

Etter anfallet

Når anfallet er over synes Tinka det er godt med vann, og gjerne en liten luftetur. Så blir hun gjerne trøtt og vil sove.

Det er greit å gi henne en hel tablett kvelden/morgenen etter anfallet, I stedet for kun en halv som er vanlig dose.

Skulle ett anfall utløse flere, er det greit å kontakte dyrlege. Ofte vil en luftetur eller kjøretur være nok til å få henne ut av det.

Generelt

Nå skal det sies at Tinka har hatt svært få anfall det siste året (To, for å være nøyaktig), så det er lite sannsynlig at det kommer akkurat denne uka.

Det er ingen grunn til å bli redde om det skulle skje, men det er bare å kontakte dyrlege om dere synes det er ekkelt eller føler dere utrygge.

Ketil vet om at jeg er borte, og har sagt han er tilgjengelig for dere. Det er bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite.

Tilfelle diare

Tinka får diare I blandt… Sånn er hun bare. Man kan forebygge så godt man kan ved å gi ikke gi henne så mye “utenom”, men litt godis er lov.

Skulle hun få diare likevel, så begynn å gi henne diarzanyl (som jeg gir til Unni), 2 ml morgen og kveld. LITE mat første dagen (bare nok til å få I henne kaliumbromiden).

Skulle hun bli verre er det fint om dere får tak I diett-hermetikk fra dyrlegen. De har den typen hun bruker I moelv: Specific Digestive support.  Bare fortell dyrlegen der hvem det er til, og hvorfor, så vet de hva hun skal ha. Legger igjen litt penger tilfelle dette skulle bli nødvendig.

Fôring

Tinka får litt mindre enn ett helt krus av sekken som følger med.

Viktige telefonnummer

Mitt nummer:  ********

Mamma’s spanske nummer:  +34 **********

Mamma’s norske nummer:  ********

Ketil mobil: ********

Sentrum dyreklinikk (Lillehammer): 61 26 96 96

Ringsaker dyreklinikk (Moelv): 62 36 82 88

Andre viktige ting å huske

Puppen til tinka bør sjekkes/tømmes minst annenhver dag. Hvis ikke blir den vond. Unni kan dette

Tinka jager biler! Så om noen skal lufte henne ett sted hvor det er biler, må halsbåndet strammes og den som går med henne må passe godt på.

Tinka liker IKKE å være hjemme alene! Så dette bør ungåes så langt det er mulig. Evt kan hun til nød være hjemme alene på Ring, for der er hun godt kjent.  Hun liker derimot å sitte I bilen og vente. Hun kan slippes inn til en sovende Janne om morgenen, når Unni leverer bikkjene sine.

Tinka stjeler mat om hun får sjansen! Det bør hun ikke gjøre…

Hvis Tinka skal ha tyggebein, så pass på at hun ikke får ha små biter. Disse setter hun I halsen…

Ring meg!! Og send melding! Hvis det er noe, og hvis det ikke er noe. Helst hele tiden !

Comments are closed.