sep 26

Når vi tar bikkjebilder borti svingen

Jeg plasserer beardistrolla på teppet, men allerede før jeg får aktivert selvutløseren har den ene fotomodellen rullet av teppet, mens jeg ser rompa på den andre forsvinne ut i gangen. Han vet så alt for godt hva som skal skje, og han vil aller helt ikke være med på det. Litt oppmuntring og godbiter får modellene tilbake på teppet, og jeg får aktivert selvutløseren. Jeg har 20 sekunder på meg før bildet blir tatt, uansett hvor jeg og bikkjene er.  Jeg kaster meg ned mellom beardisene og prøver og så Tinka opp på ryggen min. Etter litt om og men er alle perfekt plassert, og plutselig føles tiden lang. Å holde beardisene rolig, men oppmerksomme over flere sekunder er vanskelig. Veldig vanskelig. Frisbee sukker høyt og legger snuta si i golvet, dette synes han er skikkelig kjedelig. Jeg pludrer og koseprater. Jeg vet alt for godt at hvis jeg bruker sinnastemme vil en modell etter den andre spasere av gårde, blokkere meg fullstendig, og innen bildet blir tatt, vil jeg være helt alene…

Nederst er bildene jeg aldri la ut noe sted. (Flere bilder fra samme «photoshoot» i tidligere innlegg.)

Å ta bilder av meg selv og bikkjene med selvutløser var en utfordring, og ikke minst en tålmodighetsprøve, slik det ofte er å ta bikkjebilder. Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om hvordan jeg gjør det når jeg bestemmer meg for å ta bikkjebilder. For det er litt av et prosjekt ska jeg fortelle deg.

Det første jeg begynner med er å tenke på hva slags bilder jeg vil ha. om jeg vil ha «løpe løs-, leke-, tulle- og svevebilder», eller om jeg vil ha pent oppstillte bilder, og om jeg vil ha noe tema på bildene.

Valentines tema – Frisbee


Uansett hva slags bilder jeg vil ha, vil jeg ha rene og velstelte bikkjer. Bikkjetroll går jo selvsagt ikke rundt og er skinnende rene hele tiden, og de kan se nokså ustelte ut til tider, men det behøver man jo fange på kamera når man har bestemt seg for å ta bilder. De møkkete bikkjetrolla mine blir fotografert nok til hverdags uansett.

Nybada modeller


Av og til har trolla sine helt egne meninger om hvordan de tar seg best ut på bilder.


Deretter prøver jeg å finne en bakgrunn og et sted som vil passe bra for de bildene jeg vil ha. Skal jeg ta lekebilder, prøver jeg å finne et sted de kan løpe løs, med masse plass til å utfolde seg. Hvis jeg skal ta oppstilte bilder tenker jeg mere på bakgrunn og lysforhold. På innebilder rigger jeg gjerne til med ensfarga tepper/gardiner som underlag og bakgrunn. Jeg pleier å sette opp nok lamper rundt til at «fotostudioet» er godt lyst opp. For sterkt lys fra en vinkel, kan skape noen uheldige skygger, så det prøver jeg å ungå. Ute er det fint med både snø, vann, gress og trær, alt ettersom hva som passer fargene på bikkjene og mitt » tema».  Jeg prøver å ungå å ta bilder i altfor sterkt sollys.

Her synes jeg at jeg fikk til veldig fine lysforhold tildlig en morgen, på Skiblanderbrygga


Uansett om jeg tar bilder ute eller inne, synes jeg det er viktig å være sikker på at jeg ikke får med irriterende forstyrrende elementer. Det er utrolig kjedelig å se på bildene etterpå, for å så finne gule tisseflekker i snøen, søppel på bakken eller en diger hybelkanin foran en av mine striglede modeller (Noe av dette kan jo lett fikses med litt fotoredigering).

Når alt er klart for å ta bildene er det ett par ting jeg må ha lett tilgjengelig. Dette er blandt annet ekstra batterier (har man brukt en del tid på å planlegge, er det harmelig om kameraet går strømtomt), en hundebørste (selv de vakreste modeller må  jo fikse på fasaden i blandt), og selvsagt godbiter (modellene  jobber jo ikke gratis)!

Jeg foretrekker å sette de hundene som ikke skal være på bildene i ett anna rom e.l. Det er merkelig hvor ivrige de blir etter å bli tatt bilde av, når de helst ikke skal være der.

Forstyrrende element…


Under selve fotograferingen er det selvsagt en fordel om hundene kan noen kommandoer,som ligg/sitt/stå og BLI! (Hvis hunden ikke kan bli på komando kan man jo alltid jukse litt. Bruk et bånd og bind den fast, og rediger bort båndet i etterkant.) Noen ganger har jeg faktisk brukt litt tid på forhånd for å lære inn kommandoer og stillinger som jeg ville bruke på bildet.

Her hadde jeg brukt litt tid på å lære Frisbee å holde labben på gitaren.

Man kan jo også bruke kommandoer/triks som hunden allerede kan, og tilpasse bildet etter det, slik jeg har gjort med Tinka her:Man kan jo bli innmari oppgitt og utålmodig når man har bestemt seg for å ta bikkjebilder, men bikkjene bare ikke vil  samarbeide. Det  absolutt dummeste jeg kan gjøre, er å vise bikkjene at jeg blir irritert eller oppgitt. Får modellene mine vondt  i stoltheta, er de ikke lette å jobbe med. Jeg kunne nok få dem til å sitte i ro ved å trasse det gjennom med sinnastemme, men jeg vil da ikke  ha triste eller fornærma hunder, hverken på bildet eller i huset. Så her pludres og kosesnakkes det til den store gullmedalje og mine krevende modeller blir titt og ofte belønt med godbiter.

Her var det vel stylisten som feila litt :p


Selv med mye oppmuntring, kan fotomodeller  bli slitne, men det synes jeg er helt ok. Man kan få ganske koselig bilder av slitne bikkjetroll også. Ofte er det jo slik at noen av de koseligste bildene er de som ikke ble helt slik som du hadde planlagt. Under ser dere et par eksempler på dette. De små bildene er de «vellykkede», mens på de store er trolla slitne og lei hele photoshooten, men jeg synes de ble ganske koselige likevel.

Jeg vet noen vil synes at jeg kanskje overdriver planlegging og gjennomføring av mine «prosjekter», men  det er en interesse og en hobby som jeg synes er veldig artig.

Når det er sagt må jeg nok innrømme at de bildene jeg er aller mest glad i selv, er de bildene hvor bikkjene får utfolde seg, leke og tøyse så mye de vil. Det er jo disse bildene som aller best fanger personligheten deres og viser  hvordan de er.  Det er bare ikke så mye å si om slike impulsive og herlige bilder. De er jo de som er de sanne «kodak moments» som bare ikke kan  planlegges 🙂

Avslutter med et par slike bilder av Tinka, som jeg  er vledig glad i 🙂

Comments are closed.